Vis fettvett

Det kan være fristende å tømme flytende fett rett i vasken, men tenk deg om før du gjør det!

Jevnlig tilførsel av fett, matoljer og fettholdige matrester er hovedårsaken til avleiringer i avløpsledninger.

Tett avløp kan bli svært kostbart. Noen ganger holder det med å spyle opp røret, men i verste fall kan både skadene, oppryddingsarbeid og installering av nye rør bli svært omfattende og kostbart. Det kan føre til oversvømmelser både hjemme hos deg og andre steder i kloakksystemet

Dette problemet er spesielt stort rundt juletiden. Vår anbefaling er å tørke ut fett fra stekepanne med tørkepapir før du tar oppvasken eller helle over rester av fettholdig mat i en melkekartong, teipe igjen, og kasten denne i restavfallet.

Fettrester i stekepannen

Ha alltid som regel at du skal tørke ut fettrester med papir fra stekepannen etter at du har brukt den. Det gjør det mye enklere å rengjøre stekepannen. Du slipper også grisete oppvaskkum etterpå. Tørkepapiret med fett kaster du i posen for matavfall (eller restavfall).

Ribbefett

Etter at du har stekt juleribba, kan du la stekebrettet med fett stå til den blir kald. Da vil fettet stivne og du kan lett skrape av fettet og putte i posen for matavfall (eller restavfall). Bruk tørkepapir for å få med siste rest av fett før du vasker stekebrettet i oppvaskkummen.

Fårikål og supperester

Rester fra supper og gryter som helles i avløpet, er deilig mat for kloakkrottene, i tillegg til at matrestene kan inneholde mye fett som fester seg på rørveggene. Hell flytende matrester over i en tom melkekartong, teip igjen toppen og kast den i restavfallet.

Glass med oliven og fetaost

Mange heller ut oljen fra glass/bokser med fetaost og oliven i vasken. Men denne oljen er kjempegod å bruke i for eksempel salater, sauser og på poteter. Hell oljen over maten og kast den tomme emballasjen i restavfall.

Frityrolje og store mengder matolje

Frityrolje kan også helles over i en melkekartong eller flaskeemballasje og kastes i restavfall. Dersom du har store mengder med matolje, kan du samle opp dette i en plastkanne og levere det til gjenvinningsstasjonen.

Lenke til praktiske og gode råd for hva du skal gjøre med fett fra matlaging: www.fettvett.no