Ikke kast søppel i do!

Trekker du ned ting som ikke skal i toalettet, kan det bidra til tette rør både i private og kommunale ledninger.

Søppel i kloakken kan føre til kloakkstopp, oversvømmelse eller trøbbel for pumpene som skal lede kloakken til renseanleggene. Mange produkter løser seg ikke opp i vann før de kommer til renseanleggene. Noen ting, for eks. våtservietter, tar flere døgn før de løser seg opp, og mange ting løser seg ikke opp i det hele tatt.

Pass på matfett!

Fett fra matlagingen er en annen utfordring for avløpssystemet. Matfett skal ikke skylles i vasken eller i avløp fordi matfettet stivner i ledningsnettet. På områder hvor det er dårlig fall på ledningen kan dette føre til tilstopping på ledningsnettet.

Hvis du kaster matavfall i toalettet, risikerer du  også å lokke rotter til kloakkledningene. Det som skaper mest problemer er hår, matrester, våtservietter, kondomer, matfett og Q-tips.

Prøv spillet Don`t DO it!

Vi har fått lov til å bruke spillet laget av et interkommunalt selskap på Jæren (IVAR IKS). Du kan gå inn på Don`t DO it! og laste det ned derfra. Les mer om spillet på IVARs nettsider.

Mer informasjon ser du via linkene nedenfor:

www.dovett.no
www.fettvett.no