Snoezelen - Det hvite rommet

"Det hvite rommet" er utviklet av Snoezelen, og er uten fargeinntrykk. Det gir mulighet for opplevelse, opplæring og behandling. For mennesker med særskilte behov kan metoden bidra til å kartlegge betingelser som øker livskvaliteten.

dethviterom1.jpgHøsten 1999 ble det hvite rommet utviklet på Sofiemyråsen. Mange av elevene våre trenger sterke og tydelige stimuli, samtidig som de er sårbare for overstimulering. Det hvite rommets mulighet til å være avskjermet fra distraherende inntrykk, roen og tiden som brukes der imøtekommer spesielle behov hos våre elever.

Vi malte rommet hvitt, og hang hvite stoffer i bølger i taket og myggnetting over en vannseng. Vannsengen må være så høy at personløfter kan brukes inntil sengen.

Effekter

Vi var  kreative da effektene skulle utvikles. Vi brukte en overhead med blå cellofan på. Over hang vi en juletrekule som vi satte i bevegelse ved hjelp av nylonsnøre. Dette gav en fin effekt på veggene. Vi brukte utvalgt sansemusikk, blant annet havmusikk med bølgeskvulp og delfiner. 

Vi er opptatt av å tydeliggjøre dagen så mye som mulig. Utenfor det hvite rommet henger en konkret som signaliserer at eleven nå skal inn i rommet. Eleven blir presentert konkreten samtidig som døren åpnes og får bruke tid til å forberede seg.

dethviterom2.jpg

Vi har i flere år fått økonomisk støtte fra Rebekka-losjen Hannah i Ski til mye av utstyret i det hvite rommet, "speilhjørne", boblelampe og CD-spiller.

Vi bruker fiberoptiske tråder. Det er lange tråder som skifter farge. Disse trådene kan bøyes, brettes og tygges på uten at det er skadelig. Det ser ut til at elevene synes det er spennende å utforske disse.

Vi har også en Rompa projector, som er spesielt beregnet på snoezelen. Den består av en framviser med et roterende hjul. Hjulet kan inneholde ulike temaer. Vi kan lage variasjoner ved å stille inn projectoren opp mot taket hvor det er montert en roterende discokule.  På gulvet har vi saccosekk og en madrass.        

Avslappet atmosfære

Det hvite rommet har en avslappet atmosfære. Det skal gi en sansemessig opplevelse som er kontrollert så overstimulering ikke forekommer. Det er viktig å merke seg at vi ser ikke på det hvite rommet som en erstatter av den ordinære sansestimulering, men som et viktig supplement.

dethviterom7.jpgFlere av elevene våre har epilepsi, men vi har ikke opplevd økt hyppighet av epileptiske anfall ved opphold i det hvite rommet.

Individuell tilpasning

Det hvite rommet gir muligheter for individuell tilpasning i både bruk av effekter og plasseing. Det er spennende å videreutvikle rommet med flere og nye effekter, noe som vil gjøre at elevene kan få mange spennende sanseopplevelser videre framover.

 

  •