Hopsadrakten

HOPSA er forkortelse for "Hold oppe for stående aktivitet". HOPSA-drakten gir rullestolbrukere mulighet til å stå oppreist uten vektbelastning.

hopsadrakten.jpgI tillegg til at barna kan stå uten belastning, kan de også

  • bevege bena
  • eventuelt lære seg å bære sin egen vekt
  • lære å holde balansen i stående stilling
  • muligens lære å gå

 

Eleven har HOPSA-drakten på kroppen. Den er festet til et oppheng som ved hjelp av en talje og et tau er montert på en skinne festet i taket.

Takskinnen bør monteres parallelt langs en vegg, med en avstand på ca 50 - 60 cm fra veggen. Da kan montere ulike gjenstander og materiale på veggen som eleven kan aktivisere seg med.

Aktivitet

For at eleven skal finne det meningsfylt å oppholde seg i HOPSA-drakten, er det helt nødvendig at han har noe å aktivisere seg med. Det må være gjenstander som motiverer til aktivitet både med hender og føtter. Aktivitetene må være tilpasset elevens utviklingsnivå og ut ifra interesse.

Eleven får gode muligheter til å utforske omgivelsene sine og eksperimentere med gjenstander innenfor rekkevidde, både med føtter og hender. Han kan selv bestemme hvor og når han vil forflytte seg avhengig av lengden på takskinnen. Takskinnen kan også fåes som en H- skinne slik at eleven kan bevege seg på kryss og tvers, frem og tilbake i rommet.

Elever som har spasmer i armer og ben, vil ha gode muligheter til å motarbeide de spastiske reaksjonene og få bedre kontroll med egen kropp når de er i HOPSA-drakten.