Nylig var kunstkollegaene Kamilla Langeland, Annar Bjørgli og Margareta Bergman sammen på befaring på det nye omsorgsbygget som nå bygges i Edvard Griegs vei på Kolbotn. De satte alle pris på å få se stedet hvor bildene deres skal henge.

På bildet over ser du Kamilla Langeland (t.v), Annar Bjørgli, prosjektleder Aud Val, kunstner Margareta Bergman og kurator Linn Cecilie Ulvin.

Et spennende oppdrag

 –  Det blir mer virkelig når jeg får se og høre om hvordan de som skal bo her vil få det, sier Kamilla Langeland. Hun sier det gjør inntrykk at de som skal bo her vil leve med bildene hennes.

– Dette skiller seg fra det å stille ut bilder hvor de som kommer fritt kan velge hva de vil se og kjøpe. Her skal vi lage kunst som blir en del av folks hjem og hverdagsliv. Det er et spennende oppdrag, legger hun til.


Vil kunne se flere bilder samtidig

Annar Bjørgli skal stå for bildene i byggets femte etasje, som skal bli en døgnbemannet demensavdeling.

 – Veldig fint å se hvordan det blir. Det er spennende at korridorene ikke er helt rette. Det gjør at man vil kunne se flere av bildene samtidig, sier Annar Bjørgli.
– Det blir derfor viktig hvilken rekkefølge bildene henger i, skyter kunstner Margareta Bergman inn. Hun skal stå for 14 bilder i byggets andreetasje.

Annar Bjørgli kunstner EGO.jpg
Fotograf i femte: Annar Bjørgli skal lage bildene i byggets femte etasje, som blir en døgnbebemannet demensavdeling.

En kunst å bli menneske

Sammen skal syv anerkjente kunstnere utvikle kunst innvendig og utvendig i det nye omsorgsbygget. Innvendig skal andre, tredje, fjerde og femte etasje få fotografier i korridorene. Utvendig skal det komme flere skulpturer, som sammen danner en mini-skulpturpark. Kunstprosjektet som utvikles for omsorgsboligen har fått navnet «Det er en kunst å bli menneske». Det er etablert en egen kunstkomité, som ledes av kurator Linn Cecilie Ulvin. Her sitter også flere representanter fra kommunen sammen med arkitekt for bygget, Lars Jørun Haugen fra tegn_3.


Kunst som merverdi i hverdagen

Vi er bevisste på at kunsten skal gi en merverdi til de som skal bo her og bruke bygget, og også de som skal jobbe i omsorgsboligen eller komme på besøk. Kunst er mye mer enn, og skal ikke «bare» være noe som er pent å se på. Det er viktig å tenke på -  også for et omsorgsbygg. Den skal være tilpasset brukerne, men kunst kan bidra til å gi refleksjoner om, og assosiasjoner til alt det livet inneholder. Noe kunstprosjektet – Det er en kunst å bli menneske – vil speile godt, sier Linn Cecilie Ulvin.

Les saken: Storsatsning på kunst i nye omsorgsboliger