– Jeg har aldri hatt førerkort, så det var litt skummelt å kjøre min nye elektriske rullestol i starten, sier hun. - Hadde min første alenetur i heisen i går, forteller hun meget stolt.

Lillegull Sandboe har vært på Greverud sykehjem i to år. Før det bodde hun hjemme, men ryggen og bena sviktet, så da hadde hun et ønske om å komme til Greverud sykehjem.

- Her blir jeg stelt og passet på hele døgnet av alle pleierne, og maten er velsmakende, sier hun.

Livet i en rullestol

Å sitte i en rullestol er greit, når du ikke kan gå, men det jeg ikke likte var at jeg ikke visste hvem som var bak meg når jeg ble trillet. Jeg ble også sittende å vente i rullestolen til noen dyttet meg til dagligstuen, røykerommet eller til rommet mitt. Mine svake krefter i armene gjorde at jeg ikke klarte å forflytte meg alene uten trillehjelp.

Fysioterapeut Kristoffer Nore forteller at han har fulgt opp Sandboe i lengre tid med behandling for ryggproblemer og svikt i benmuskulaturen.  Han forteller at behandlingen ikke ga de resultater som han hadde ønsket og skjønte på henne at hun ikke var tilfreds med situasjonen. Her må jeg finne på noe for å få humøret hennes tilbake, forteller Nore. Sandboe hadde ingen gangfunksjon, vi forslo en elektrisk rullestol.

«Sjef i eget liv»

Vi snakket mye sammen og kom til at hun hadde behov for å bli «sjef i eget liv» og kunne bevege seg mer fritt uten hjelp. Ergoterapeut Adler Suhr ordnet slik at hun fikk prøve en elektrisk rullestol, som vi har til utlån. Det ble noen krasj i veggen og sneiet borti noen stolper, «Vi ga oss ikke dette skulle hun få til», men etter tre måneder med trening ble hun tryggere på egen mestring.

Suhr er også en del at treningsteamet til Lillegull Sandbo. Han har bidratt med opplæring i bruk av den elektriske rullestolen og argumentere ovenfor NAV Sanboes behov for en elektrisk rullestol.

Å søke NAV er en møysommelig prosess. Søknad ble sendt før jul og rullestolen kom for tre uker siden. Suhr og Nore presiserer at Sandboe ikke har fått mer hjelp enn andre beboere på Greverud, men vi så potensialet med å gi henne frihet og bli mye mer bevegelig og selvhjelpen.

Et forbilde for andre

- Sandboe er et forbilde for andre beboere og det å forsøke seg på noe nytt og utfordrende kan bidra til mer «sjef i eget liv», selv på en institusjon.

Lillegull Sandboe forteller at hun føler at hun er blitt sett og til og med mine sønner som kommer på besøk forteller meg at de ser en blidere og mer opplagt mor, etter at den elektriske rullestolen har kommet på plass.