Ordførerens 17. maitale

Ordfører Thomas Sjøvold holdt tale på Jan Baalsruds plass i Kolbotn sentrum 17. mai 2016:

«Ja vi elsker» ---- Ja vi elsker dette landet som vi er så uendelig glad i. Vi elsker at vi kan føle oss trygge. Vi elsker at vi kan leve sammen uten å være redde. Vi elsker ytringsfriheten vår, nærheten til naturen, fjordene som omringer oss, det ville havet og sist men ikke minst, så elsker vi menneskene som er oss nær, og som nettopp skaper disse trygge rammene.

Når vi først har begynt å snakke om mennesker, så er det noen mennesker jeg er vil løfte frem, og som jeg er spesielt opptatt av. Og det er nettopp dere som står her i dag, og alle andre innbyggere i Oppegård. På en dag som 17. mai hvor vi feirer vår frihet som nasjon, er det viktig å huske på at vi også feirer samholdet. Både samholdet vi har som nasjon, men også det samholdet vi har blant oss i Oppegård kommune.

Jeg tipper at de fleste her i dag vil være enig med meg at det er lenge siden 1814? For meg er det i hvert fall godt å vite at selv om det er lenge siden, og selv om samfunnet er i kontinuerlig endring, så består fortsatt de gode og viktige verdiene som ble kjempet frem da vi fikk vår helt egen grunnlov. Verdier som; selvstendighet, frihet, menneskerettigheter og demokrati. Mange store og gode verdier, som på en fin måte blir innrammet av en fargerik folkefest med masse inkludering, latter og kanskje en is eller fem.

Selv om disse verdiene for oss har blitt noe selvsagt, er det langt fra alle steder i verden som er så heldig at de kan feire sin selvstendighet med en dag som denne. Derfor synes jeg vi skal heise flagget litt ekstra høyt for de menneskene som akkurat nå kjemper sin kamp for en trygg og god hverdag, og minnes i takknemlighet de som har kjempet for oss og for vår frihet.

Mange mennesker er akkurat nå på flukt fra sitt hjemland, noen opplever å bo i et land med regimer som utnytter og setter sin egen befolkning i nød og ulykkelighet, og andre opplever terrorisme både fra militært og sivilt hold. Vi har et ansvar for å heie frem de som kjemper for demokrati og trygge samfunn. Vi har et ansvar med å bry oss. Vi har også et ansvar for å ta vare på de som kommer til Norge og Oppegård på en raus og inkluderende måte. Og det ansvaret – det tar vi.

Jeg blir stolt og glad når jeg får lov til å stå midt blant alle dere her i dag. Jeg tror jeg med hånda på hjertet kan si, og helt objektivt selvfølgelig, at dette må være den beste kommunen å være ordfører i på en dag som denne. Et mylder av folkeliv, heisede flagg i alle retninger og festkledde barn. Og til dere barn og unge: tusen takk for at dere er så snille at dere i år også har gjort oss så stolte ved å gå i 17. mai-tog. Jeg tror det er flere enn meg som synes det er en av de fineste opplevelsene i hele året.

Visste dere at første gang det var barnetog i Norge, var helt tilbake i år 1870 og at det møtte opp hele 1 200 barn i Oslo som ville gå i tog? Det var det som ble starten på en nå 146 år gammel tradisjon, for siden har det vært barnetog hvert år. Så igjen, tusen takk for at dere bidrar så fint på denne dagen.

Jeg ønsker dere alle en riktig god 17. mai og jeg håper dere bruker dagen til å ta litt ekstra godt vare på hverandre.

Gratulerer med dagen!