- Å kunne gi en vaksine som kan hindre alvorlig kreftsykdom er et veldig godt tilbud, og i tillegg er det gratis, sier ledende helsesøster Cecilie Evenrud. Hun oppfordrer alle til å ta i mot tilbudet.

Påmelding

Du får vaksinen på Kolbotn helsestasjon. For å få vaksinen må du melde fra til helsestasjonen på e-post: Ungdomshelse. Skriv i e-posten navn, fødselsår, telefonnummer og adresse. 

Første vaksine settes torsdag 9. februar, med oppfølging torsdag 9. mars og tredje vaksine torsdag 10. august. Det blir åpent på ettermiddagen (kl. 15.00 – 17.00).

Frist for påmelding er 31. januar 2017. Du får en tekstmelding rett før vaksinasjonsdagen som en bekreftelse og påminnelse.

Har du tidligere takket nei?

Jenter født 1997 og senere har fått vaksinen på 7. trinn. Kvinner født i 1991 og senere, og som har takket nei til vaksinen tidligere, kan få vaksinen nå. Det er viktig at flest mulig blir vaksinert, sier Evenrud.

Lurer du på noe om vaksinen kan du gå inn på nettsidene til Folkehelseinstituttet. Du kan også kontakte Kolbotn helsestasjon, tlf. 66 81 92 66.

Hva er HPV-vaksine?

HPV er en forkortelse for humant papillomavirus. HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i verden, og ca. 70 prosent av seksuelt aktive blir smittet av HPV i løpet av livet.

Vaksinen som nå tilbys heter Cervarix. Den beskytter mot en HPV-type som er årsak til 70 prosent av livmorhalskrefttilfellene. HPV som forårsaker kreft gir ingen symptomer før det utvikles sykdom.

Årlig får 3000 kvinner, mange ganske unge, påvist celleforandringer som medfører at deler av livmorhalsen må fjernes for å forebygge utvikling til kreft Om lag 300 kvinner i Norge utvikler livmorhalskreft, og 65–100 dør av kreftformen. Nær 40 % er yngre enn 45 når de får diagnosen. (Kilde Folkehelseinstituttet).