- Jeg besøkte mange lokale bedrifter fra Langhus til Prinsdalen i forkant for å undersøke om de ville ta i mot våre deltakere til en ukes språk- og arbeidstrening, forteller programkoordinator fra OKS, Ali Abbas. De aller fleste sa ja!

Argumentene for å ta i mot en deltaker på språk- og arbeidstrening var ofte et personlig engasjement. Språk- og arbeidstrening er en god måte å få til integrering på, mente de aller fleste.

Abbas forteller at OKS forsøkte å tilpasse deltakerens kunnskap og erfaring fra sitt hjemland i tillegg til nivået på norsken til der de skulle ut i praksis.

Viktig med oppfølgning

Vi ble med Abbas på oppfølgningsbesøk for å snakke med deltaker og leder. Først ut var Fargerike på Sofiemyr senter, som for øvrig var første butikk som sa ja. Her møter vi Lisbeth som forteller at dette er en fin måte å hjelpe våre flyktninger til å bli integrert på ved å bli utplassert.

- Vi er veldig fornøyd med vår deltaker og han er svært arbeidsom, sier hun.

Så går turen til Kolbotn torg hvor flere av forretningen har tatt i mot deltakere. Først ut er Boys og Europe hvor daglig leder Lene Bøe har Barzan som deltaker.

Bøe forteller at han er prater godt norsk og jobber hardt. Oppgaven er å rydde i hyllene og fylle på med varer. - Jeg syntes det er hyggelig å kunne bidra til at våre flyktninger lærer seg norsk og får jobbtrening. Barzan får en attest av meg, som han kan benytte ved jobbsøking senere, forteller hun.

Lære norsk ved å lese på merkelappen

OKS og språktrening høsten 2018 Kitch n WEB.jpg

På Kitch`n møter vi Almaz fra Syria. Dette er hennes første jobb og Buthaina, som jobber i butikken følger Almaz rundt og de leser på varelappene sammen. En fin og praktisk måte å lære seg norsk på.

Buthaina forteller at hun selv har vært i butikken på språk- og jobbtrening og har nå en vikarjobb på Kitch`n. Siden hun fra Syria, passer hun godt på Almaz og vet hvordan hun skal bli god i norsk ved blant annet å gå rundt i butikken og lese på varelappene. Da lærer hun hva de forskjellige varene heter på norsk.

Flere har fått vikarjobb i etterkant

OKS og språktrening høsten 2018 Coop Mega WEB.jpg

Vi møter butikksjef Elin på Coop Mega på Kolbotn Torg. Hun mener at det er viktig å lære norsk gjennom arbeid. Vi tar i mot flere flyktninger gjennom året, og vi har en fadderordning i Coop Mega som deltaker kan forholde seg til. Dette fungerer godt, sier hun. Flere av de som har jobbet her har fått tilbud om vikarjobber.

Så har vi to deltakere som har erfaring som skredder og frisør fra sitt hjemland, Syria. Eier av butikken Be You, Michelle tok i mot begge. Hun forteller at det passet fint å ha dem i høstferien, fordi da har jeg mer tid til å lære dem mer om skredder- og frisøryrket og snakke norsk med dem.

OKS og språktrening høsten 2018 Skredder WEB.jpg

Hogir var frisør i Syria og syntes det er fint å være her i butikken og få mulighet til å vise hva han kan.  Det samme forteller Saleh som også kommer fra Syra og sitter bak symaskinen og lapper bukser som en erfaren skredder.

Abbas sier også Oppegård kommune tok også imot deltagere på Høyås Bo- og aktivitetssenter, Bjørkås sykehjem, SFO på ulike skoler og to deltakere jobbet på BUA.

- I tillegg har Thea Grydeland, som også er veileder på OKS bidratt til gjennomføring og oppfølgning av deltakere som er i praksis forteller Abbas.

Ali Abbas oppsummerer at dette prosjekter er første gang så mange deltakere ute samtidig i en høstferie, men så langt har vi høstet gode erfaringer både fra næringslivet og deltakerne selv. Tror ikke dette blir siste gangen vi gjør dette i en høstferie.