Kokkekamp på 6.trinn

Det har vært kokkekamp på Kolbotn skole.

I uke 11 begynte 6.trinn å forberede seg til kokkekamp. Alle gruppene på mat og helse måtte finne oppskrift, lage budsjett og finne ut hvem som skulle gjøre hva på gruppen. Uken etter gikk de opp til Rema 1000 på Sofiemyr og handlet det de skulle ha. Her måtte de sjekke om budsjettet vill holde, og det flere grupper som måtte ta vanskelige valg da enkelte matvarer ikke hadde budsjettert pris. Elevene kunne handle for 150 kr, og mange grupper var lure å gikk sammen om å kjøpe f.eks egg, kjøtt o.l.

 

Torsdag 23.03 hadde fire grupper semifinale før lunsj og fire grupper etter lunsj. De to gruppene som vant fra hver sin hovedgruppe, måtte vente i spenning i en uke for å se hva finalen innebar!

30.03 var det de siste fire gruppenes tur, og vinnergruppen måtte være klar til å kokkelere nok en gang denne dagen. I finalen hadde vi den anerkjente Gladkokken, Jan Henrik Syversen på besøk, både for å gi litt tips underveis, og for å dømme sammen med mat og helse lærer Elisabeth Eik Gabestad. Jan Henrik var med på Master Chef høsten 2016, og har etter det startet matbloggen Gladkokken, og ble finalist til årets matblogger 2016.

 

I finalen fikk elevene velge kjøtt på tur. Den første gruppen valgte kylling, neste gruppe valgte kjøttdeig, og den siste gruppen fikk da biffstrimler. De måtte velge ut grønnsaker og tilbehør som kunne passe til. Desserten kunne de også velge ingredienser som is, kokesjokolade, diverse friske og frosne bær og basisvarer som mel, sukker, natron, gjær o.l. Resultatene ble utrolig gode.

Alle gruppene ble ferdig med både hovedrett og dessert på kun 60minutter! Det å ikke ha en plan før de begynte var en utfordring elevene tok på strak arm. Det eneste hjelpemidlet de kunne bruke var kokeboken de bruker i mat og helse. Gruppen som vant brukte ingen hjelpemidler og komponerte en rett med biffstrimler som både smakte godt og så god ut. De klarte å få kjøttet mørt og godt, brukte spennende krydder, samt at de klarte å lage en dessert som var så smakfull at man tenkte at man satt på en restaurant. Is med mango og karamelliserte mandler. NAM!

 

Som lærer i faget sitter jeg igjen med en stolthet over at elevene i alle kampene klarte seg utmerket. Her har elevene jobbet selvstendig, flittig og ikke minst sammen. Dommerne har underveis gitt klare tilbakemeldinger på at 6.trinn absolutt kunne laget sin egen restaurant, og at foreldrene på dette trinnet er heldige som har slike barn til å lage mat for seg. Så nå er det bare å sleppe dem løs på kjøkkenet hjemme, forteller Elisabeth Eik Gabestad, som har elevene i mat og helse.

 

Takk for super gjennomføring av elever og dommere!

 

Gladkokken har også skrevet en artikkel på sin blogg, dersom du ønsker å lese mer.