Vi møter Sadam (16), Liaqat (17) og Sabaoon (17) i kjellerstua i boligen rett etter at arbeidsdagen er over. Litt slitene etter en lang sommer med jobb, men svært fornøyde gutter som har malt kommunens barnehager i hele sommer.

– Sommerjobben var lærerik på flere måter, forteller gutta.

Sommerjobb – ingen selvfølge

Liaqat forteller at han startet med å ha en «jobbskygging» det vil si å være med en fagarbeider fra Eiendom en dag for å se og lære litt om yrkeslivet. Tilbakemeldingen var så gode at han ble oppfordret til å søke sommerjobb. Han ble samtidig spurt om han hadde noen kamerater som også trengte sommerjobb. Det hadde Liaqat.

Liaqat forteller at de fikk tilbud om sommerjobb i kommunens Eiendomsavdeling etter å ha søkt og blitt innkalt til jobbintervju. Jobben var å vaske utvendige vegger og så male etter tre dager. Barnehager og andre kommunale boliger fikk etter tur og orden et etterlengtet malestrøk.

- Sabaoon forteller at de ikke kunne noe om maling, men vi lærte raskt.

Gøy å male barnehager

De forteller at det var gøy å male barnehager når barnehagen ikke var sommerstengt. Barna spurte om alt mulig og de dagene gikk veldig fort. Det som ikke var så gøy var sommerheten. Det ble litt for varmt noen ganger å være ute å jobbe.

- Når vi fikk nye oppdrag måtte vi sykle og finne veien til dit vi skulle. Vi ble derfor fort kjent i kommunen vår, sier Sabaoon. Hvis det var langt unna, ble vi kjørt med bil.

Sommerjobben gjorde at vi måtte stå opp tidlig hver dag og samtidig lage matpakke. Det var litt tøft til å begynne med, men det ble fort en vane. Vi var ikke borte en eneste dag, forteller de.

Pengene vi tjener skal brukes til førerkort, og spare til egen leilighet.

- Miljøterapeut Ann-Mari Klokkerud forteller at vi har fått fine tilbakemeldinger fra ungdommenes kontaktperson Andre Kristiansen ved Eiendom på deres oppførsel, humør og innsatsen de viste hver dag på jobb.

Tar integrering på alvor

Miljøterapeut Ann-Mari Klokkerud forteller at det å gi guttene en sjanse til å skaffe seg jobberfaring, er noe de vil vokse på. De lærer mye av å jobbe og i tillegg får de med seg referanser.

- Dette er en viktig nøkkel til videre arbeid senere i livet, sier hun.

Klokkerud forteller også om det gode samarbeidet innad i kommunen og om velvilligheten til Eiendom, som tar integrering på alvor og ikke minst for våre enslige mindreårige flyktninger. Jeg er sikker på at dette bidrar positivt i lokalsamfunnet.

Klokkerud jobber i en av tre boliger for enslige mindreårige flykninger i Oppegård kommune. Hun forteller at en av de viktigste arbeidsoppgavene vi har er å gi ungdommene en god start på livet i et nytt land hvor de kan fullføre grunnskole, videregående skole eller annen yrkeskvalifiserende opplæring.