ORIENTERING OM HODELUS OG BEHANDLING

Generelt om lus

Voksen hodelus er ca 2-3 mm lang, fargen er grålig eller gråbrun. Den lever i hodebunnen, oftest i nakken og bak ørene. I de fleste tilfeller er det bare noen få lus til stede, og de kan være vanskelige å finne.

Eggene er ca 1 mm lange, gråhvite eller gulhvite og de er lettere å se enn lusa. Nylagte egg finnes ved roten av håret og de vokser utover med håret, det er eggene det er vanskeligst å bli kvitt.

Eggene kan forveksles med flass, men de sitter fast på håret opptil flere cm fra hodebunnen. Eggene lar seg ikke vaske eller børste bort. Egg som sitter 1-1,5 cm fra hodebunnen er som regel døde eller klekket.

Symptomer

Kløe i hodebunnen, og denne kløen kan etter hvert bli ganske intens.  Det kan ta uker fra man er smittet til det begynner å klø.

Smittemåter

Ved direkte kontakt når barn leker og hodene er i berøring med hverandre, lån av hodeplagg, kammer, hårbøyler og ved at tøy henger tett sammen. Når man putter luer og skjerf inn i ermet på ytterjakken, vil det være mindre sjanse for å få smitte.

Behandling

Kamming av vått hår har vist seg å være den mest effektive måten å påvise hodelus på. Gre håret over et hvitt papir og ha godt lys.  Det finnes hårmidler som dreper både lus og egg, vanlig hårvask hjelper ikke.

Søk råd på apoteket og følg bruksanvisningen nøye. Det er viktig å bruke riktig middel, og husk å fullføre behandlingen. En behandling er ikke nok, behandlingen skal gjentas, les bruksanvisningen! Kamming av håret med en fintannet kam kan  brukes i tillegg til lusemiddel for å bekjempe lusa (kjøpes på apoteket). Kammingen må da utføres systematisk og grundig en gang om dagen i vått hår i minst 8 dager. Deretter en gang i uken i 3 uker. (Ytterligere info. om denne metoden kan dere få av helsesøster). Det er viktig å foreta etterkontroll en, to og kanskje tre uker etter siste behandling for eventuelt å påvise behandlingssvikt eller nysmitte fra en ubehandlet smittekontakt. Lusene legger alltid egg ved hårroten, og egg som sitter mer enn 5 mm fra hodebunnen er derfor tomme og skyldes tidligere angrep. Kløen kan vedvare etter at lusene er bekjempet.

I følge Nasjonalt Folkehelseinstitutt er det ikke nødvendig å gjøre en omfattende rengjøring av klær, sengetøy og møbler for å hindre smitte. Lus dør når de ikke får næring i løpet av to døgn, og næring får lusene fra menneskekroppen. Lus dør hurtig ved frysing.

Lus trives i alle typer hår, rent som skittent, langt som kort.

Alle kan få lus!

Hvis vi noen gang skal få bukt med lusa, må alle ta del i arbeidet med å undersøke alle i husstanden.
Bare de som er smittet skal behandles, man skal ikke forebygge lus ved å bruke lusemiddel!  
Alle foreldre/foresatte oppfordres til å undersøke barnet sitt, titt i håret under godt lys og vær spesielt oppmerksom på området bak ørene og i nakken.

Les også brosjyren om hodelus

Les også folkehelseinstituttets side tema lus

Med vennlig hilsen
Helsesøster
Skolehelsetjenesten på Greverud skole