Sist uke var Ski storsenter dominert av stands med driftige elever fra videregående skoler i «Follomesterskapet for ungdomsbedrifter».

Elevene presenterte bedriftene de har etablert som en del av skolearbeidet i faget «Entreprenørskap». Det var stor bredde i ideer og produkter med alt fra bambusunderbukser og brettspill til skipute og sikkerhetssensor til brannslukningsapparat.

Det ble delt ut priser til de tre beste bedriftene i åtte kategorier og beste ungdomsbedrift ble «Redd Jorda» fra Frogn videregående skole, som har laget et brettspill for barn om sortering av søppel og andre miljøspørsmål.

Imponerte ordførere

Oppegårds ordfører Thomas Sjøvold og Skis ordfører Hanne Opdan var to av dem som satt i juryene. De var imponert over nivået.

- Det er mange som virkelig imponerer med gjennomtenkte ideer og planer for markedsføring og salg, og de jobber veldig godt i team, sier Sjøvold.

Ordføreren satt i juryen for bærekraft. Den prisen gikk til bedriften ReNewIt, som redesigner brukte klær.

Bedriften FireSec fra Roald Amundsen skole i Oppegård markerte seg sterkt med priser i fem av åtte kategorier.

De ble kåret til beste HR-/IA-bedrift, og daglig leder Ole Henrik Sæve fikk lederåndsprisen. I tillegg ble det tre andreplasser i ulike kategorier.

- Disse gutta har virkelig kommet langt med sin bedrift. Det er veldig moro å følge dem, sier Sjøvold.

For FireSec er ikke ukjent med å vinne priser. Bedriften, som består av Espen Vatne, Ole Henrik Sæve, Kristian Lefdal og Marius Jahr, vant også Gründeridol Follo i høst og skal delta i Europamesterskap for ungdomsbedrifter i Litauen i mars.

Skrøt av Follo-elevene

Det ble kåret vinnere av første-, andre- og tredjeplass i sju kategorier: beste logo, beste innovative produkt eller tjeneste, beste sosiale entreprenørskap, beste utstilling, beste HR-/IA-bedrift, beste salgsteam og prisen for beste ungdomsbedrift. I tillegg ble «Lederåndsprisen» delt ut til beste daglige leder. 

Daglig leder i Ungt entreprenørskap, Petter Skotland, var imponert over Follo-elevene. Han skrøt av både dem og flinke lærere på skolene.

- Nivået her er høyere enn det var på Romerike i går, sa Skotland til jublende Follo-elever.

Neste stopp for de unge gründerne er Akershus Gründer Expo som arrangeres på Lillestrøm 27. og 28. februar.