Vi møter Ahmad Gharib, daglig leder på Fiskehuset Gulla Johannesdottir og programkoordinator Sissel R. Lian fra OKS på et knøtt lite kontor bak fiskedisken. Det vi lurer på er hvorfor Fiskehuset/bakeriet tok i mot Gharib og erfaringer med å ta inn en deltaker fra OKS.

Johannesdottir forteller at Gharib kom innom bakeriutsalget til Fiskehuset før offisiell åpning og spurte etter praksisplass.  - Akkurat da hadde vi ikke behov for hjelp, så vi ba han komme tilbake senere. Vi får mange jobbsøknader sendt til oss, men det er tidkrevende å se gjennom alle, forteller hun. Derfor er det flott at jobbkandidater stiller opp personlig, men de må ha meg seg en CV.

Ahmad Gharib ga ikke opp og var innom flere ganger i bakeriet og spurte om praksisplass. - Jeg tar ikke et nei for et nei, forteller Gharib. Det gjelder ikke å gi opp så lett, sier han.

Fikk muligheten

Bakeriet fikk en pangåpning så behovet for hjelp dukket opp. Da Gharib kom innom oss senere på høsten fikk han tilbud om en prøvehelg ved å hjelpe til i oppvasken for bakeriet. Selv om Fiskehuset og bakeriet har samme bakrom er det adskilte vaskerom av hygieniske årsaker.

- Han fikk opplæring i starten, men etter kort tid gjør han jobben pliktoppfyllende og grundig, forteller Johannesdottir. Hun forteller også at Gharib alltid er blid og arbeidsom.
Programkoordinator Sissel R. Lian forteller at det er stort sett i helgene han jobber og i ukedagene er han på OKS og har norskundervisning.

Fremtiden?

Og hva med fremtiden spør vi Ahmad Gharib?

- Jeg er blitt veldig interessert i å bli baker, forteller han. Skaffe meg et yrke. Jeg vet det er en lang vei å gå for å bli baker i Norge. I Syria, der jeg kommer fra kunne jeg bli baker nesten med en gang, bare jeg fikk meg en jobb i et bakeri. I Syria trengte jeg heller ikke et fagbrev eller lignende for å utføre bakeryrket.
 - Uansett har jeg lyst til å ha fortsatt jobb på Fiskehuset eller bakeriet og lære mer, sier Ahmad Gharib.

Erfaringer

Gulla Johannesdottir forteller at de har god erfaring med å ta inn en deltaker fra OKS, selv om norsken ikke er perfekt. Vi er islendinger, så vår norsk er heller ikke helt perfekt, sier hun med et smil. Vi erfarer at Ahmad Gharib står på og er lærevillig og pliktoppfyllende.

Programkoordinator Sissel R. Lian fra OKS ønsker at andre lokale bedrifter vil bidra til å gi minoritetsspråklige en mulighet til å lære mer norsk på sin arbeidsplass og samtidig arbeidserfaring. 

Vil du vite mer om praksisplass?

Er du interessert til å vite mer hva det innebærer å ha en OKS-deltaker i jobb, så ta kontakt med meg, sier Sissel R. Lian. Jeg treffes på tlf. 452 31 277.