Har du tenkt over hva som skjer hvis strømmen er borte flere dager, det er kanskje vinter og det blir fort kaldt? Hvordan kan du holde deg oppdatert? Du blir uten TV, men har du batterier til radioen? Hva hvis alt stopper opp og du ikke kan gå i butikken å handle? Hvor lenge greier du deg uten å kjøpe mat?

Dette er noen utfordringer som Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap vil at vi skal tenke over. Det er viktig at man klarer seg selv så godt som mulig, så kan myndighetene ta seg av de som trenger det mest.

«Når samfunnet rammes av en stor hendelse eller krise, må hjelpen først ut til de som trenger det aller mest. Jo flere av oss som er i stand til å ta vare på oss selv og hjelpe de rundt oss ved en hendelse, jo bedre rustet står vi som samfunn. Sammen er vi forberedt!» sier Cecilie Daae, direktør i DSB.

Alle får informasjon i posten

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sender denne uken ut brosjyren "Du er en del av Norges beredskap" til alle husstander i landet. Du kan også få mer informasjon på nettstedet www.sikkerhverdag.no.

Hva bør et beredskapslager inneholde?

Her er tips til hva du bør ha hjemme. Tenk at strøm og lys kan bli borte i flere dager:

  • Vann, knekkebrød, havregryn, bokser middagshermetikk eller poser med tørrmat, bokser med pålegg, tørket frukt eller nøtter, kjeks og sjokolade. Det kan være lurt å ha grill eller kokeapparat som går på gass til å varme maten.
  • Er du avhengig av medisiner bør du ikke vente helt til du går nesten tom før du henter nye.
  • Det er praktisk å ha stearinlys, lommelykt med batterier, parafinlampe, fyrstikker eller lighter. Også våtservietter og desinfeksjonsmiddel samt tørke- og toalettpapir er nyttig.
  • Batterier er spesielt viktig så du kan høre på nyheter på radio (DAB). For å holde kontakt på mobil kan du ha en batteribank så du kan forlenge kapasiteten (eller lade i bilen).
  • Du bør ha liggende varme klær, pledd og sovepose og gjerne en førstehjelpspakke. Å ha et ekstra lager med ved, gass og parafin kan være bra.

2018-10-29 12_39_17-Egenberedskap _ Foto_ Gaute Gjøl Dahle _ DSB Direktoratet for samfunnssikkerhet .jpg

Mer informasjon

På nettsidene til DSB ligger det mer informasjon om hvordan du forholder deg ved en krise:

Egenberedskap