Leve hele livet

Gerhard Amundsen, har i noen uker benyttet tilbudet Hverdagsmestring. Etter et kort opphold på sykehjem på grunn av et lårhalsbrudd, fikk han tilbud om å prøve tjenesten.

«Hva er viktig for deg?»

Dette spørsmålet stiller vi alltid i den første samtalen. Sammen med Amundsen gikk vi gjennom hvordan en vanlig dag ser ut for ham. Vi fant ut hva han tidligere greide uten problemer, men som han nå kanskje engstet seg litt for eller ikke klarte selv, forteller sykepleier Janicke Høglund.

Kartleggingssamtale

«Hvor tilfreds er du med daglige aktiviteter?» spør sykepleier Janicke Høglund.

Egne mål

Når vi er enige om aktivitetsmålene, velger vi ut de fem viktigste før vi lager en plan for hvordan vi kommer dit.

De viktigste målene for Amundsen var å

• kunne gå i butikken selv
  • dusje trygt alene
  • vaske opp selv
  • vaske og henge opp klær selv
  • lage middag uten å være redd for å falle

Noe løste seg enkelt. Vi fjernet tepper og skaffet en arbeidsstol. Etter at Amundsen hadde fått trent opp balanse og styrke, klarte han også å gå i butikken. I noen uker fremover får Amundsen besøk av en hjemmetrener og fysio- eller ergoterapeut som fortsetter å følge opp planen.

Styrke- og balansetrening

Her viser fysioterapeut Gro Elisabeth Kolstø Sagstad en øvelse til styrke- og balansetesten.

Jeg er klar til å leve hele livet!

Amundsen forteller at det har vært en kamp mot smerter. Hodet ville én ting og kroppen noe annet. Han var veldig utrygg, men nå har han god mestringsfølelse. Kroppen fungerer og da slipper han å tenke så mye. Han roser teamet for måten de har fulgt ham opp på. Det er godt å møte mennesker ansikt til ansikt, og at det var mine ønsker som ble prioritert, sier han.

– Jeg klarer i dag å gjøre alle aktivitetene jeg hadde som mål under kartleggingene, og jeg har begynt å trene styrke og balanse i gruppe på Høyås.

– Jeg er invitert til Kolben på Eldredagen 28. september. Dere må gjerne komme innom meg på standen til Hverdagsmestring hvis dere vil høre mer. Nå er jeg blitt bevisst på hva og hvordan jeg kan gjøre ting, og hvordan jeg skal trene for å mestre daglige aktiviteter uten å føle meg utrygg. Jeg er klar til å leve hele livet!

Tusen takk til Gerhard Amundsen for at vi fikk komme hjem til deg, og for at du deler av din erfaring med tilbudet Hverdagsmestring.

Målet med Hverdagsmestring

Målet er at du som trenger hjelp til å klare deg selv hjemme, skal få det. Målet vårt er at du skal få et aktivt hverdagsliv og god livskvalitet.

Hvem kan få hjelp?

Du bor hjemme, men har ikke lenger samme funksjon som før. Kanskje sliter du med å mestre personlig stell, matlaging eller andre aktiviteter, i og utenfor hjemmet. Det er viktig at du ønsker å klare deg selv, for det krever litt egeninnsats for å komme seg ovenpå igjen.

Vi hjelper deg i gang

Vår oppgave er å kartlegge din situasjon/hverdag. Du definerer hva som er viktig for deg å få til. Vi hjelper deg med å tilrettelegge for hverdagsmestring, og med å tilpasse trening. Vi jobber sammen med deg i en periode, før vi kartlegger på nytt for å måle effekten av hverdagsmestringen.

Vi er et team med ergoterapeut, sykepleier, fysioterapeut og hjemmetrenere.
Du kan sende oss e-post til: Hverdagsmestring
• Tlf. ergoterapeut: 66 81 55 36
• Tlf. fysioterapeut: 66 81 55 42