Et godt sted å være når du trenger det

- Å bo hjemme er best, men å ha et tilbud om rullerende korttidsopphold på Greverud sykehjem opplever jeg som trygt, godt og hyggelig, forteller Lisa Follo (81). Greverud sykehjem blir som et reservehjem.

- Jeg er blitt mer avhengig av hjelp ettersom alderen siger på, forteller Lise Follo, som fortiden er på Greverud sykehjem på korttidsavdelingen. Greverud sykehjem er blitt mitt reservehjem, sier hun. Her trives jeg, og de ansatte er helt fantastiske. De gjør alt for at jeg skal bli frisk og ikke minst gjør de min hverdag trivelig. Jeg vil benytte anledningen å takke alt personalet, for deres kunnskap, omtanke og diskresjon.

Lisa Follo er en selvstendig dame og liker helst å greie seg selv. Hun forteller at hun vil ikke være til bry, men innser at alderen krever sitt og har behov for  hjelp av og til fra kommunens helsetjeneste.

Grudde meg litt

- Jeg liker meg best hjemme i min egen leilighet på Kolbotn, men etter å ha fått tilbud om rullerende korttidsopphold på Greverud sykehjem angrer jeg ikke på tilbudet. Grudde meg litt til å begynne med, men det gikk fort over, sier hun.

- Grunnen til at jeg er her akkurat nå, skyldes at jeg kom rett fra et lite opphold på A-hus. Jeg skal snart hjem, men kommer tilbake senere.

Lisa Follo har et rullerende opphold på korttidsavdelingen på Greverud sykehjem. Det innebærer at man kombinerer å være hjemme og på sykehjemmet i faste intervaller.  Når hun er hjemme har hun besøk av hjemmesykepleier som hjelper henne ut ifra behov. En ordning hun er fornøyd med.

Flinke til å informere

Noe av det som er bra med å være her er at jeg alltid får informasjon fra sykepleierne om hva som skal skje og hva som er gjort. Jeg føler at personalet ikke går over holdet mitt, men holder meg oppdatert hele tiden.

Hverdagen

- Hvordan opplever du hverdagen på Greverud sykehjem?
- Jeg står opp uten stress mellom klokken ni og ti og kommer til ferdig frokost. Vi er flere rundt bordet og småprater oss i mellom - hvis vi har lyst.

Det er lunsj kl. 13.00, som er et nytt mattilbud på Greverud og middagen serveres derfor senere på dagen kl. 16.30. Kveldsmat er litt lenger utpå ettermiddagen.

- Maten er veldig god og sunn, sier hun. Mellom måltidene er det trening, avislesing, høre på radio og litt hvile. Jeg får også ofte besøk av familien. Dagene kan bli litt lange, men det er en grunn til at jeg er her, forteller hun.

- Noe du savner?
Det eneste jeg kunne tenke meg var litt bedre, var å ha enerom til alle. Det gjør meg ingen ting å dele rom, men det beste er å ha enerom. Når du er vant med å bo alene, kan det bli litt uvant å dele rom med en fremmed.

- Jeg har blitt informert om at det skal bli en avvikling av enerommene etter hvert.

Stolt av Oppegård

- Jeg liker å holde meg oppdatert og særlig når det gjelder egen kommune. Jeg tror Oppegård kommune klarer seg fint alene i disse kommunereformtider. Det jeg savner er lensmannskontoret på Kolbotn. Lisa Follo husker godt at lensmann Rykkhus regjerte her.

- Jeg er stolt av Oppegård kommune og er glad for at jeg bor her. Kom til Oppegård i 1960 og har sett og opplevd utviklingen.  Det jeg er spesielt stolt av er kommunens helsetjeneste og alle som jobber der. De gjør en utrolig innsats for vi som trenger dem.

Tekst og foto: Jan Walbeck