Tufteparken: Et lavterskel treningssystem

Tufteparken er et strålende tilbud til alle som ønsker gratis, uorganisert styrketrening i friluft, og et godt eksempel på tiltak som fremmer folkehelsen.

Foto: Stephany Mukumba (20), Mustafa Sinjar (22), Dostonbek (21), Munkumba Shadracj (23) med trener Kristin Rosebø fra Kreativ trening fikk æren av å være de første som brukte Tufteparken.

Parken er akkurat åpnet og ligger på baksiden av Kolben i en usjenert lomme, som en del av Generasjonsparken.

Opphavsmannen, Lasse Tufte, drev med ensporet styrketrening, og gikk lei. I 2011 fikk han en idé og en visjon om offentlige parker med apparater hvor alle kunne trene gratis – og med sin egen kroppsvekt.

Arealplanlegger i Oppegård kommune, Anna Lina Toverud, håper mange som er ute og går, sykler eller løper vil legge turen innom parken for litt enkel styrketrening.  Dette er også et fint tilbud til foreldre, som ønsker å være i aktivitet mens barna leker i Generasjonsparken, sier hun.

Økonomisk støtte

Toverud opplyser at tiltaket er støttet av Kreftforeningen med 70 000 kroner, og i tillegg finansiert med tilskudd til folkehelse fra Akershus fylkeskommune med 100 000 kroner.

Tufteparker over hele landet

Nå er det snart etablert over 30 Tufteparker i Norge, og vår Tuftepark ligger i forbindelse med Generasjonsparken. Tufteparken er plasser litt for seg selv, slik at du kan trene usjenert i fred og ro med utsyn til Kolbotnvannet. Vår park har fem apparater.

Parken bygger på at du trener med helkroppsøvelser slik at den passer for alle - fra utrente til toppidrettsutøvere. Konkurranseformen kalles for street-workout. Ønsker du en kombinasjon av lek og trening, gir Tufteparken gode muligheter for det.

Tekst og foto: Jan Walbeck