Positivt med vintersykling

I fjor høst ble Oppegård kommunes innbyggere invitert til vintersykling. Kommunen ga bort vintersyklingspakker til de som meldte seg på kampanjen. Nå er ordningen evaluert.

- Et morsomt prosjekt å jobbe med, forteller Anna Lina Toverud, som har hatt ansvaret for kampanjen. Men hva syntes vintersyklistene?

- Vintersykkelkampanjen fikk svært god respons og vi måtte utvide deltakelsen fra opprinnelig 100 deltakere til 115, forteller Toverud. Alle fikk piggdekk, dekkskift, lykter og reflekser.

Toverud forteller at folk var positive og at det var god aldersspredning. Alt fra fjerdeklassinger til pensjonister droppet vinterdvale for sykkelen i år, og brukte den flittig i hele vinter. Sykkeltelleren i Skiveien viser også økt aktivitet.

Mange vil sykle neste vinter

Et av spørsmålene i evalueringen var om syklistene ville sykle neste vinter?  Undersøkelsen viser at 83 prosent ønsker dette, mens kun tre prosent sa nei. Resten svarte «kanskje».

Fotokonkurranse

Tre kommuner, Asker, Skedsmo og Oppegård, deltok i vintersyklingskampanjen i regi av Statens vegvesen Akershus. Et ledd i kampanjen var å spre informasjon om vintersykling. Bruk av sosiale media er viktig, og derfor ble det arrangert en fotokonkurranse på Instagram med emneknagg #vintersyklist15. De aller fleste har med seg en mobiltelefon, og da er det enkelt å ta øyeblikksbilder. Vinneren ble Tore Asbjørnsen fra Skedsmokorset som tok bildet du ser øverst.

Brøyting

- En tilbakemeldingene vi skal se nærmere på er brøyting av fortauene, forteller Toverud. Flere har skrevet at brøyting kunne vært bedre, men det er få som har gitt opp på grunn av for mye snø. Det har også vært et ønske at fortauene kunne strøs og feies etter behov. Tilbakemeldingen sier også at når det skal brøytes, må det gjøres på morgningen.

Kles- og vedlikeholdstips

Mange tilbakemeldinger har gått på at de ønsker tips og råd blant annet på hvordan man bør kle seg for vintersykling.  De fleste fikk erfare at det var både kaldt og noen ganger vått når de satt på sykkelen på vei til jobb eller skole. Flere ønsket også vedlikeholdstips av sykkelen på vinterstid.

- Evalueringen har gitt oss mange nyttige tilbakemeldinger, uansett om vi kjører kampanjen en gang til, sier Anna Lina Toverud.