Vel blåst for jubileumsåret

Jubileumsåret 2015 er tilbakelagt. Et år med mange minner og flotte arrangementer av og for innbyggerne.

Bilde: - Bursdaglysene blåses ut, sier Lone Schrøder, som var prosjektleder for Oppegård 2015. Ordfører Thomas Sjøvold tror jubileumsåret har hatt en samlende effekt på innbyggerne.

Skal du feire et jubileum, er en av suksessfaktorene forberedelser og god planlegging. Et kommunalt 100-års jubileum, som skal vare et helt år, er krevende.  Allerede i 2011 behandlet kommunestyret en sak med forslag til hvordan kommunen kunne gjennomføre feiringen. Kommunestyret vedtok å markere jubileet ved historiske tilbakeblikk, fokus på nåtid og framtid samt ved å legge vekt på tiltak som styrket lokalsamfunnets identitet og omdømme.

Frivilligheten
Ordfører Thomas Sjøvold inviterte prosjektleder Lone Schrøder for å høre om hvordan hun opplevde jubileumsåret på nært hold.

Lone Schrøder forteller at hun fikk oppgaven som prosjektleder i 2013, men at det først var i 2014 det virkelig tok av. - En svært travel tid med mange baller i luften, sier hun.

- En av de første oppgavene var å engasjere frivilligheten. Mange frivillige lag og foreninger skulle på banen. Vi opprettet seks referansegrupper, hvor lag og foreninger med en fellesnevner fikk mulighet for å bli kjent med hverandre og samarbeide om noen arrangementer, sier Lone.

- Erfaringen jeg gjorde var at frivilligheten var veldig engasjert og tok tak i oppgaver med en gang. Det de ønsket seg aller mest var arenaer for å treffe hverandre og hjelp til markedsføring.

Ordføreren er enig i at det er viktig å ha frivilligheten med på laget, også i årene fremover.

Folkefesten
Jubileumsåret startet 31. januar 2014 med folkefest på torget i Kolbotn sentrum. Festen begynte med et langt fakkeltog fra Sentrumsbygget og ned til Jan Baalsruds plass.  Her fikk alle oppleve et historisk tilbakeblikk i lyd og bilder, kongens tale på direkten, ordførerens jubileumstale, uroppføring av Oppegårdsangen og til slutt et gigantisk fyrverkeri til musikk. Mange tusen mennesker hadde møtt opp på torget for å overvære en folkefest av de sjeldne.

I samtalen med ordføreren forteller Lone om hektisk aktivitet gjennom hele 2014.  – Vi skulle planlegge en rekke arrangementer, produsere brettspillet «Oppegård rundt», lage jubileumslogo og nettsider, komponere en egen Oppegårdsang, planlegge jubileumsfestivalen i juni og nyttårsfesten. Og i tillegg var det en mengde små detaljer som skulle på plass, sier hun.

Ylvis på Jan Baalsruds plass under jubileumsfestivalen Foto: Jan Walbeck

Brettspillet «Oppegård rundt»
Lone forteller også entusiastisk om brettspillet «Oppegård rundt», en ide hun hadde båret på en stund. Tanken var å lage et familiespill, som både skulle gi kunnskap om egen kommune og fungere som invitasjon til nyttårsfesten. - Rene kinderegget, sier hun.
Lone forteller at brettspillet involverte mange. - Alle idrettslagene i kommunen bidro med å levere spillene til ca. 10. 700 husstander i Oppegård. I tillegg var bl.a. Oppegård historielag, Kolbotn fotoklubb, næringslivet og Oppegård Avis med på å utforme spillet. Her var en av utfordringene å lage gode spørsmål og ikke minst å finne korrekte svar, sier Lone. Hun benytter også anledningen til å takke Oppegård Avis for alle gode ideer, innspill og engasjement i forbindelse med jubileumsåret.

Jubileumslogoen «partyhatt»
Da vi skulle lage jubileumslogoen, utfordret vi Roald Amundsen videregående skole.  Lærer i medier- og kommunikasjon, Tone Vestøl, forteller at elevene virkelig var tent på oppgaven og at det dukket opp mange gode og kreative ideer. Valget falt på Liv Ulstein Dues forslag, «partyhatt», som har gått igjen på ulike jubileumsprodukter.

Jubileumsboken «Oppegård blir til»
Boka «Oppegård blir til» ble laget i forbindelse med jubileumsåret. En egen bokkomite ledet arbeidet og boka ble gitt ut i november 2014. Den ble fort en suksess og er nå trykket i to opplag.

Tore Haugen ledet bokkomiteen for jubileumsboken Foto: Jan Walbeck

Folkehelse
- Vi har også vært opptatt av å få innbyggerne ut av godstolen og ut på tur. For å gjøre det litt spennende og annerledes la vi ut ti geocacher på sentrale steder og lanserte stolpejakten sammen med Kolbotn idrettslag, forteller Lone.
Ordfører Thomas Sjøvold er overbevist om at jubileumsåret har hatt betydning for våre innbyggere.
 - Jeg tror vi er blitt litt mer stolte av kommunen vår og at jubileumsåret har hatt en samlende effekt.
Jeg er også overbevist om at vår visjon «Oppegård – et sted å elske» er løftet frem i folks bevissthet, sier han.

Her kan du lese mer om jubileumsåret