Vi møter to av helsesøstrene som har vært med nesten hele tiden, Wenche Mannerud og Lisbeth Hauge. De forteller at helsestasjonene for ungdom er et lavterskeltilbud til ungdommen. Et sted de kan få råd og informasjon om de lurer på noe om egen kropp, prevensjon eller seksualitet.

- Det er ikke alt ungdommen spør sine foreldre eller venner om, og da er det flott at de kan komme til oss, forteller Mannerud. Her kan de trygt komme – vi har taushetsplikt.

Gratis kondomer

På 80-90-tallet var det ikke vanlig med gratis kondomer, men Oppegård kommune kjøpte inn, slik at ungdommen kunne få dem gratis. Vi var også tidlig ute på 90- tallet med å undervise 10. trinn om prevensjon og hvor viktig det er å sette egne grenser. Vi holder fortsatt med det.

Wenche Mannerud og Lisbeth Hauge forteller at på 90-tallet var det mye ufrivillig svangerskap. Helsestasjonen for ungdom hadde lege helt fra starten av og hit kunne jentene komme for å få resept på p-piller.

- Det var enklere å komme hit, fordi du ikke trengte å bestille time hos din faste lege, sier Hauge.

Psykisk helse

- Vi hadde også en psykolog fra 1997 og han kom hver mandag, sier Mannerud. Det løftet tjenesten mye og holdningene til psykisk helse ble mye bedre og mer åpenhet omkring temaet. Vi opplevde også at foreldre tok kontakt med oss og hadde spørsmål omkring ungdom og psykisk helse.

Før og nå

- Spør ungdommen om andre saker nå, enn tidligere?

- Vi opplever at behovet for å snakke om sex er stort, selv om det finnes masse på nett, kommer de til oss og spør likevel. Å snakke om prevensjon er like aktuelt nå, som tidligere, sier Mannerud. Flere kommer også innom oss og forteller om usikkerheten rundt sin seksuelle legning.

De spør også om egen helse, vonde opplevelser som de har sett eller opplevd og om å takle dagens presentasjonsangst.

 – Vi er veldig ydmyk for den tilliten ungdommen viser oss, uttrykker de begge. I løpet av året kommer omtrent tusen ungdommer innom oss for å be om råd eller informasjon. Stort sette er det jenter som kommer. Kun ti prosent er gutter, uten at vi har en god forklaring på dette.

Men, det som er enklere nå - er å teste seg for kjønnssykdommer, forteller Mannerud. 

På tretti år er ungdommen stort sett opptatt av det samme når det gjelder seksualitet, selv om du finner nesten alt på nett. Det å rådføre seg med oss i fortrolighet, føler nok ungdommen er den sikreste veien til korrekt informasjon.

- Den seksuelle debutalder har heller ikke endret seg vesentlig de siste tiårene, sier Hauge.

Gratis

Ungdommens helsestasjon samarbeider med fastlegene og spesialist helsetjenesten, så de tilbyr et bredt spekter av helsetjenester når behovet er til stede. De er åpent på mandager og torsdager og holder til i Kolbotnveien 23. Du trenger ikke å bestille time, og det er gratis. Her er lege og helsesøster tilgjengelig.